Succesinbeeld
Image default
Banen en opleidingen

Beginnend ingenieur? Volg deze stappen voor een grotere kans op de arbeidsmarkt.

Word jij enthousiast van het bedenken, uitwerken en vormgeven van complexe ideeën om makkelijke oplossingen te creëren? Dan kan een baan als ingenieur wel eens op jouw lijf geschreven zijn.

Een goede eerste stap is het kiezen voor een opleiding in de werktuigbouwkunde. Hier leer je het denkproces van een ingenieur, en kun je ook testen of dit de baan is die je verwacht had.

Bevalt de opleiding, kun je hierna bij een ingenieursbureau gaan werken. Het is een jongensdroom om direct aan de slag te gaan bij een groot firma. Heb je enig idee wat er nodig is om succesvol te zijn in het vakgebied?

Als je denkt dat je resultaatgericht moet zijn en goed moet zijn in wiskunde en technologie, heb je waarschijnlijk een verkeerd beeld. Wij kunnen je wel vertellen wat nodig is. Onderstaand 5 stappen om een succesvol ingenieur te worden.

Studie aan een hoog aangeschreven technische hogeschool

Een onbekende naam is lastig te verkopen. De kans is dat jouw naam nog niet bekend is in de werktuigbouwkunde branche. Wat je het beste kunt doen is studeren aan een gerenommeerde technische hogeschool, aangezien deze naam wel bekend is.

Beeld je de volgende situatie eens voor, je wilt solliciteren bij het grootste ingenieursbureau uit jouw stad, en stuurt je CV op. Wat zou dan het beste werken?

  1. Jouw CV met daarop een relevante studie genoten op een onbekende hogeschool.

  2. Jouw CV met daarop een relevante studie genoten op een bekende hogeschool.

Het antwoord spreekt voor zich.

Probeer toelating te krijgen tot een hogeschool waar innovatie, onderzoek en kwaliteitsonderwijs de meest belangrijke facetten zijn. Op deze manier is de kans groter dat je technische vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn om uit te blinken in professionele werkgelegenheid.

Kies de juiste stad uit

Woon je in een dunbevolkt gebied, zoals Zeeland of Friesland, dan is de kans groot dat er weinig banen bij jou in de buurt zijn. Zeker in zo’n specifieke branche als werktuigbouwkunde wordt het zoeken naar een speld in de hooiberg, wil je op zulke plekken een goede baan vinden.

Verhuis, indien mogelijk, naar een gebied waar de kans op een baan hoger is. Goede voorbeelden van dergelijke gebieden zijn Noord Brabant, met name de brainport regio Eindhoven, en de Randstad. Als je dit doet, heb je meer kans om een ​​​​baan te krijgen na het voltooien van je studie.

Daarnaast kan het altijd handig zijn om een netwerk met ingenieurs te maken via hen makkelijker aangenomen te worden bij een firma.

Doe praktische ervaring op in werktuigbouwkunde

In een ingenieursdiploma verwerf je academische en theoretische kennis. Maar het belangrijkste in de engineering branche, net als in bijna alle andere branches, is het opdoen van praktische ervaring. De meeste recruiters eisen praktische ervaring van kandidaten voordat ze gaan werken, en als je net klaar bent met studeren kan het voorkomen dat je nog geen ervaring hebt.

Het opdoen van praktische ervaring betekent niet altijd dat je een fulltime baan gehad moet hebben. Je kunt ook ervaring opdoen tijdens je stage, deeltijdbanen, vrijwilligerswerk, vakantiebanen en andere. Als (toekomstig) ingenieur vertrouwen we erop dat jij met je probleemoplossend vermogen genoeg opties kan bedenken om relevante werkervaring op te doen.

Leer soft skills en multitasking

Recruiters zoeken in elke omgeving naar kandidaten met zogenaamde vakgerelateerde hard skills. Dit is echter niet het enige waar ze op letten. Aangezien je in een omgeving terecht komt waarbij je veel moet samenwerken zijn enkele soft skills ook erg belangrijk. De meeste ingenieurs lopen op dit niveau nog wat achter, dit is dus de uitgelezen mogelijkheid om jezelf te onderscheiden.

Enkele soft skills die van belang zijn voor een baan in de engineering branche, zijn:

  • Multi tasking

  • Feedback geven en ontvangen

  • Presenteren

  • Communicatieve vaardigheden

  • Proactiviteit

  • Stressbestendigheid

  • Verantwoordelijkheidszin

  • Klantgerichtheid

  • Zelfinzicht

 

https://www.b-engineering.nl/