Zelfs met een licht boei als dobber kan je vis vangen. Maar met een licht en goed afgestelde dobber ben je ook in staat veel vis te vangen. Ook kan je bewust op bepaalde diepte vissen om bijvoorbeeld de meer grote vissen eruit te kunnen vissen. In onderstaande wordt meer tekst en uitleg gegeven hoe je dit zelf goed kunt doen.
Op de bodem of niet….Veel voer wat de vissen vangen wordt gevangen op de bodem. Zeker wanneer we een voerplek aanmaken, dan zal de aantrekkingskracht naar de bodem zijn. In de perioden dat de insectenlarven uitkomen kan dit juist tegen je werken. De vis kan dan geheel gericht zijn op de oppervlakte van het water. Het hoger vissen van je aas is dan een stuk beter. Bij het afstellen van de dobber is het handig om te zorgen dat de dobber zinkt op de laatste loodhagel. Met deze opnemen of verwijderen van de loodhagel kan zowel op de bodem als boven de bodem gevist worden. Het hebben van een looddoosje in je viskoffer is dan ook een must. Bij voorkeur is deze loodhagel zo licht mogelijk. Door het opnemen van het aas wordt de vis het minst geattendeerd op de aanwezigheid van vislijn en lood. Ook voorkomt het dat het aas uit de bek wordt getrokken als een kleinere vis er mee probeert weg te zwemmen. De afstand tussen het laatste loodje en de haak is hierbij ook belangrijk. Als de vis erg agressief aast, is het handig om deze afstand kort te houden. Dit voorkomt dat de vis de haak te snel inslikt voor het aanslaan. Is de vis juist erg schuw, dan is het handig om de afstand te vergroten. Dit kan je herkennen door voorzichtige aanbeten die niet doorgaan.
Ook kan de visafstand belangrijk zijn. Hierom gebruik ik een matchhengel en soepele Penn molen. Hierdoor ben ik naast erg mobiel, ook in staat om snel de visafstand aan te passen als het gevoel is dat de vis even wat verder zwemt. |
https://www.sportvisgigant.nl/ |